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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
19/07/2010 |
Data da última atualização: |
22/03/2011 |
Autoria: |
RODRIGUES, T. O.; ROUSSET, P. L. A. |
Afiliação: |
Thiago Oliveira Rodrigues; Patrick Louis Albert Rousset. |
Título: |
Effects of torrefaction on energy properties of Eucalyptus grandis wood. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Cerne, Lavras. v. 15, n.4, p. 446-452, out./dez. 2009. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Torrefaction is a thermal treatment that promotes homogenization and improvement of energy properties of biomass.
This study aims to evaluate the effects of torrefaction on the main energy properties of Eucalyptus grandis wood. Wood was torrefied
at three distinct temperatures (220°C, 250°C and 280°C) and analyzed for gravimetric yield (ratio of dry wood mass to torrefied
wood mass), bulk density (ratio of dry torrefied mass to dry torrefied volume), heating value (higher HHV, lower LHV and useful
UHV), energy density (ratio of heating value to bulk density) and energy yield (product of gravimetric yield and ratio of HHV of
torrefied wood to HHV of feedstock). The obtained results revealed significant differences for all properties being analyzed except for
bulk density, which showed no statistical difference between the control and the treatment at 220°C. Temperature 250°C generated
the best energy density as a function of the increase in heating value and the slight decrease in bulk density. |
Palavras-Chave: |
Heating value; Thermal treatment. |
Thesaurus Nal: |
density; energy. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01512naa a2200181 a 4500 001 1858064 005 2011-03-22 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRODRIGUES, T. O. 245 $aEffects of torrefaction on energy properties of Eucalyptus grandis wood. 260 $c2009 520 $aTorrefaction is a thermal treatment that promotes homogenization and improvement of energy properties of biomass. This study aims to evaluate the effects of torrefaction on the main energy properties of Eucalyptus grandis wood. Wood was torrefied at three distinct temperatures (220°C, 250°C and 280°C) and analyzed for gravimetric yield (ratio of dry wood mass to torrefied wood mass), bulk density (ratio of dry torrefied mass to dry torrefied volume), heating value (higher HHV, lower LHV and useful UHV), energy density (ratio of heating value to bulk density) and energy yield (product of gravimetric yield and ratio of HHV of torrefied wood to HHV of feedstock). The obtained results revealed significant differences for all properties being analyzed except for bulk density, which showed no statistical difference between the control and the treatment at 220°C. Temperature 250°C generated the best energy density as a function of the increase in heating value and the slight decrease in bulk density. 650 $adensity 650 $aenergy 653 $aHeating value 653 $aThermal treatment 700 1 $aROUSSET, P. L. A. 773 $tCerne, Lavras.$gv. 15, n.4, p. 446-452, out./dez. 2009.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
19/06/2018 |
Data da última atualização: |
19/06/2018 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PIAN, L. B.; GUERRA, J. G. M.; BERBARA, R. L. L.; PAÇO, P. A. |
Afiliação: |
LIVIA BISCHOF PIAN, UFRRJ; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; RICARDO LUIZ LOURO BERBARA, UFRRJ; PEDRO ANTÔNIO PAÇO, UFRRJ. |
Título: |
Cromatografia de Pfeiffer em diferentes solos e sistemas de produção biodinâmicos na Alemanha. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 17., 2017, Seropédica. Ciência e inovação transformando a sociedade. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2017. |
ISSN: |
2318-2075 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Foi proposto utilizar a cromatografia de Pfeiffer como indicador de qualidade de solos agrícolas e estabelecer uma relação com outras analises de solo (textura, C, N, K, P, pH, temperatura, umidade e glomalina) ao longo de 1 ano produtivo. |
Palavras-Chave: |
Cromatografia circular; Indicadores de qualidade dos solos. |
Thesagro: |
Agricultura Orgânica. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178777/1/Cromatografia-de-Pfeiffer-em-diferentes-solos-e.pdf
|
Marc: |
LEADER 00969nam a2200193 a 4500 001 2092611 005 2018-06-19 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2318-2075 100 1 $aPIAN, L. B. 245 $aCromatografia de Pfeiffer em diferentes solos e sistemas de produção biodinâmicos na Alemanha.$h[electronic resource] 260 $aIn: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 17., 2017, Seropédica. Ciência e inovação transformando a sociedade. Seropédica: Embrapa Agrobiologia$c2017 520 $aFoi proposto utilizar a cromatografia de Pfeiffer como indicador de qualidade de solos agrícolas e estabelecer uma relação com outras analises de solo (textura, C, N, K, P, pH, temperatura, umidade e glomalina) ao longo de 1 ano produtivo. 650 $aAgricultura Orgânica 653 $aCromatografia circular 653 $aIndicadores de qualidade dos solos 700 1 $aGUERRA, J. G. M. 700 1 $aBERBARA, R. L. L. 700 1 $aPAÇO, P. A.
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Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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