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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  19/07/2010
Data da última atualização:  22/03/2011
Autoria:  RODRIGUES, T. O.; ROUSSET, P. L. A.
Afiliação:  Thiago Oliveira Rodrigues; Patrick Louis Albert Rousset.
Título:  Effects of torrefaction on energy properties of Eucalyptus grandis wood.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Cerne, Lavras. v. 15, n.4, p. 446-452, out./dez. 2009.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Torrefaction is a thermal treatment that promotes homogenization and improvement of energy properties of biomass. This study aims to evaluate the effects of torrefaction on the main energy properties of Eucalyptus grandis wood. Wood was torrefied at three distinct temperatures (220°C, 250°C and 280°C) and analyzed for gravimetric yield (ratio of dry wood mass to torrefied wood mass), bulk density (ratio of dry torrefied mass to dry torrefied volume), heating value (higher HHV, lower LHV and useful UHV), energy density (ratio of heating value to bulk density) and energy yield (product of gravimetric yield and ratio of HHV of torrefied wood to HHV of feedstock). The obtained results revealed significant differences for all properties being analyzed except for bulk density, which showed no statistical difference between the control and the treatment at 220°C. Temperature 250°C generated the best energy density as a function of the increase in heating value and the slight decrease in bulk density.
Palavras-Chave:  Heating value; Thermal treatment.
Thesaurus Nal:  density; energy.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF47070 - 1ADDAP - PP
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  19/06/2018
Data da última atualização:  19/06/2018
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  PIAN, L. B.; GUERRA, J. G. M.; BERBARA, R. L. L.; PAÇO, P. A.
Afiliação:  LIVIA BISCHOF PIAN, UFRRJ; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; RICARDO LUIZ LOURO BERBARA, UFRRJ; PEDRO ANTÔNIO PAÇO, UFRRJ.
Título:  Cromatografia de Pfeiffer em diferentes solos e sistemas de produção biodinâmicos na Alemanha.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 17., 2017, Seropédica. Ciência e inovação transformando a sociedade. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2017.
ISSN:  2318-2075
Idioma:  Português
Conteúdo:  Foi proposto utilizar a cromatografia de Pfeiffer como indicador de qualidade de solos agrícolas e estabelecer uma relação com outras analises de solo (textura, C, N, K, P, pH, temperatura, umidade e glomalina) ao longo de 1 ano produtivo.
Palavras-Chave:  Cromatografia circular; Indicadores de qualidade dos solos.
Thesagro:  Agricultura Orgânica.
Categoria do assunto:  W Química e Física
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178777/1/Cromatografia-de-Pfeiffer-em-diferentes-solos-e.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB40768 - 1UMTRA - DD2018.000492018.00049
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